Bolile valvelor inimii

Bolile valvelor inimii

Descriere generală

Sângele circulă între cavitățile inimii și de la cavitățile inimii spre plămâni și organism într-un singur sens datorită existenței între aceste cavități a unor valve. Rolul acestor valve este, asemeni ventilului de la camera de bicicletă, de a lăsa sângele să treacă dintr-o parte în alta și să nu se întoarcă. Valvele sunt formate din două sau trei foițe subțiri, care au o parte lipită de inelul orificiului pe care îl controlează și o altă parte liberă, mobilă. Când foițele se apropie, orificiul se închide, iar când se depărtează, orificiul se deschide.

Ai nevoie de medicamente pentru inima, vezi aici Farmacie online preturi mici.

Cauze

Aceste valve se pot îmbolnăvi, cauzele fiind diverse: congenitale, reumatismale degenerative, boli de țesut, infecțioase, post-traumatice. Acestea creează tulburări ale circulației (fluxului) sângelui între cavități.

Atunci când valvele nu se mai deschid suficient, se creează stenozele valvulare: sângele nu mai poate trece în cantitatea necesară dintr-o cavitate în alta și, în același timp, realizează o tensiune în cavitatea dinaintea stenozei.

Când valvele nu se închid, lasă sângele să treacă înapoi în contra-curent și se realizează o insuficiență valvulară.

Există și boli valvulare care au ambele componente: nu lasă să treacă suficient sânge (stenoză), dar nici nu se închid corespunzător, lăsând să se întoarcă o parte de sânge (insuficiență).

Tratament

Valvele bolnave se operează, iar soluțiile chirurgicale sunt multiple. Valvele pot fi reparate sau pot fi schimbate. Operația se face întotdeauna cu ajutorul aparatului de circulație extracorporeală. Reparația valvelor (plastia valvulară) este întotdeauna de preferat înlocuirii acestora, pe de-o parte datorită păstrarii geometriei și arhitecturii cavităților inimii și, pe de-altă parte, datorită absenței tratamentului anticoagulant de durată.

Dacă nu există condiții pentru o reparație valvulară, atunci tratamentul chirurgical indicat este de a schimba valva cu una artificială. Acestea pot fi biologice sau mecanice, fiecare având anumite avantaje și dezavantaje.

Valvele biologice au avantajul că nu necesită tratament anticoagulant de durată, dar necesită înlocuirea lor după o durată de aproximativ 15 ani. În prezent, sunt produse valve tratate împotriva degradării care ar putea prelungi acest interval. Din acest motiv, sunt recomandate persoanelor mai în vârstă (peste 65-70 ani) și femeilor tinere care doresc să aibă copii.

Valvele mecanice prezintă avantajul că, teoretic, nu necesită înlocuirea lor după un număr de ani, dar, în schimb, necesită tratament anticoagulant toată viața, care, prin subțierea sângelui, crește riscul de sângerare (hemoragie).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *